Szelidi-tó

Kalocsai programok

Kiegészítő modulok és részprogramok

Üdülőink Erdei iskola Osztálykirándulás Nyári tábor Programok Étkezés Képek, film Emléktárgyak Kapcsolat

Strandolás

Program kínálatunk

Ajánljuk figyelmébe Interaktív programösszeállító, tervező honlapunkat

I. Tó túra

A kékmoszat tanösvény megismerése szárazon és vizen.

A Szelidi-tó élővilágának bemutatása a tanösvény bejárása során, majd kis csoportokban csónakon is felfedezzük a nádas világát.


II. A kenyér születése

A modul céljainak, tartalmi követelményeinek rövid bemutatása: A modul céljai: Kenyérsütés megvalósítása az ember és a természet kapcsolatában. Ősi kenyérsütési módok megismerése. Kenyérsütés búbos kemencében.

A modul tartalma: A lisztfélék sikértartalmának vizsgálata. Sikértartalom kivonása mosással. Kenyérsütés. A kemence működése.


III. Kalocsai festés

Iparművész vezetésével megismerkednek a gyerekek a hagyományos kalocsai népi motívumokkal. Cseréptányér vagy csupor megfestése a bemutatottak alapján. A programban résztvevőknek az edényt és a festék anyagokat biztosítjuk, az elkészült mű hazavihető.IV. Látogatás Bakodpusztára

100 lovas istálló, szürkemarha csorda, pusztai élet bemutatása, lovasbemutató. Utazás lovaskocsin.


V. Palánkvár építés

Palánkvár építés a tóparton vesszőből és sárból. Előadás a palánkvárak történelmi koráról


VI. Fazekasság mint ősi mesterség

Ősi fazekasmerterség alapanyagainak bemutatása, fortélyainak és technikáinak elsajátítása. Korongozás, az elkészített művek hazavihetők.


VII. Zászló-lobogó készítés

Honfoglalási, kuruc-labanc, szabadságharcos, 1956-os és saját tervezésű (osztály, iskola,csoport) zászlók készítése szövetanyagból és papírból.


VIII. A vízhez kötődő néphagyomány Szeliden

A modul megnevezése: A vízhez kötődő néphagyomány Szeliden.

Melyik évszak(ok)hoz kötött: tavasz, ősz

A modul céljainak, tartalmi követelményeinek rövid bemutatása. Célja: Az egyszerű körülmények között élő tóparti ember életmódját és természetes környezetét mutatja be. Aki eszközeit, tárgyait természeti anyagokból alkotta. Tartalmi követelmények: A kosárfonó fűz vesszeit hogyan dolgozza fel az ember használati céljaira – hogyan fon kosarat?


IX. Laboratóriumi vizsgálatok az oktatóközponti foglalkoztatóban

A modul megnevezése: Laboratóriumi vizsgálatok az oktatóközponti foglalkoztatóban (igényelhető modul) A modul céljainak, tartalmi követelményeinek bemutatása: A modul célja: A gyerekek végezzenek vizsgálatokat, kísérleteket term. tudományos alapon. A vizsgálati eredmények mint ökológiai információk Tudatosuljon a környezetkímélő vegyszerhasználat Ökológiai szempontból lássák a tájrészlet talajtani felépítettségét. Fedezzék fel a talajtípusokra felépülő változatos társulásokat a területükön meglévő fajgazdagsággal.

A modul tartalmi követelményei: Kísérleti eszközök neveinek megismerése, illetve felelevenítése. Baktérium - táptalaj előkészítése, a több napos folyamat elemzése, értékelése. Zöld színanyag kimutatása. Jegyzőkönyvkészítés módja, tartalma. DNY – ÉK irányú talajtani térkép összeállítása. DNY – ÉK irányú metszetrajz elkészítése talajtípusok - társulások összefüggésében.


X. A környék legértékesebb gyöngyszeme a Böddi-szék (Felső tagozat részére)

A modul megnevezése: A környék legértékesebb gyöngyszeme a Böddi – szék (Harta) Ramsari – terület A modul céljainak, tartalmi követelményeinek rövid leírása Harta természetföldrajzi értékeinek megismerése Nemzetségi kisebbség múltja és jelene ezen a tájon

A modul rövid tartalma: A hartai Duna – part és a Bőddi – szék természeti értékei. A Bőddi – szék Ramsari - terület Harta sváb település, melynek múltját őrzi a faluház helytörténeti gyűjteménye V. Várdomb és a történelmi múlt A modul megnevezése: Várdomb és a történelmi múlt (igényelhető modul)

A modul céljainak, tartalmi követelményeinek bemutatása: A modul céljai: A helyszín term. földrajzi múltjának megismerése Felfedező túra a mai régészeti területre – védett kétéltűje az ásóbéka – környezethez alkalmazkodás Régészeti leletek részbeni megismerése a Dunapataji Múzeumban

A modul tartalmi követelményei: Természetföldrajzi múlt és a jelen összehasonlítása. Ökológiai vizsgálat – talajtani. Környezethez alkalmazkodás fejlődéstani formája: az ásóbéka szervezettani megfigyelése és leírása. A terület régészeti jelentősége. A Dunapataji Múzeumban az Árpádkori és a Bődpusztai lelet megtekintése, mely páratlan Európában. A település nevének forrása.


XI.Talajvizsgálat

Milyen növények milyen talajon élnek. Talajtípusok gyűjtése. Talajtérkép készítése.


XII. Kalocsai kirándulás (Honismereti városnézés az érseki Kalocsa városában)

Érseki Könyvtár (ősnyomtatványok, kódexek), Főszékesegyház, Néprajzi Múzeum (geológiai gyűjtemény) megtekintése vezetéssel, Paprikamúzeum és belvárosi séta.


XIII. Gemenci kirándulás

Kisvasutozás a gemenci erdőben, állatok megfigyelése, erdei tanösvény bejárása és foglalkozások vezetéssel.  Méhész, vadász-halász, néprajzi múzeumok megtekintése. Hazafelé igény szerint bajai városnézés.


XIV. Sportversenyek

Szelidi-tavi mini-maraton futás 4 kilométeres táv az üdülők környékén forgalommentes föld- és kerékpárutakon. Indítás és érkeztetés rajtszámok segítségével.  Cél- és frissítő állomás a tó parton.

Kötélhúzás.

XV. Madáretető készítés

Előre fűrészelt deszkákból szögeléssel elkészíthető madáretető.  Foglalkozásvezetés, szerszámok több munkacsoport részére


XVI. Dunaparti kirándulás

Lovaskocsis utazás Dunapatajon keresztül az ordasi dunapartra. Vacsora a dunaparti naplementében. Vetélkedők rendezésére alkalmas terület. Dunapataji Helytörténeti Múzeum megtekintése. Fagyizási lehetőség.


XVII. Számháború

30 fő feletti létszámnál ajánlott sok mozgást igénylő játékos program. Számokat, csapatzászlókat, és a helyszínt (jól körülhatárolt tölgyfaerdő a szálláshely közelében), valamint a szervezést biztosítjuk.


XVIII. Fafaragás

Virágkaró, faragott képek, dísztárgyak készítése kézi véséssel. Korosztályoknak megfelelően előkészített alapanyagokból. Az elkészített tárgyak hazavihetők.


Próbálja ki Interaktív programösszeállító, tervező honlapunkat!


AkciókSzállásErdei iskolaOsztálykirándulásNyári táborLovastáborKézművestáborProgramokÉtlapFényképek, kisfilmekKapcsolat